mandag 2. april 2012

Syke-meny


Når man er syk, har man som oftest ikke like god matlyst som når man er frisk. Feber, slapphet og muskelverk gjør en lite lysten på å stå på kjøkkenet og kokkelere, og det ender som regel med halsdrops og jukse-kakao på sofaen i stedet.

Det merkelige er at jeg alltid får lyst på akkurat de samme tingene når jeg er syk. Det slår ikke feil. Hver eneste gang jeg ligger med forkjølelse eller influensa, ender jeg opp med den samme "syke-menyen".

Slik har stuebordet sett ut i en uke nå..

Jeg har alltid et stort glass med tynn saft og isbiter, steinfrie druer, salt chips, klemmentimer, jukse-kakao, og et hav av halsdrops.


Kleenex, nesesaray og Camphoratum hører selvfølgelig med. Camphoratum er regelrett uunnværlig når jeg er forkjølet, jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten! De gangene jeg glemmer å smøre meg, blir jeg alltid utrolig sår rundt nesa, siden jeg nyser så mye og snyter meg hele tiden. Men når jeg er flink og husker å smøre meg med Champoratum, er huden omtrent like fin selv om jeg har snytet meg gjennom en hel pakke Kleenex. I tillegg føles kamferen og mentolen i salven lindrende og kjølende, og "åpner" nesa, så det blir litt lettere å puste.

Jeg har brukt Camphoratum siden jeg var 8-9 år. Det var min bestemor som første gang smørte den rundt nesa mi, mens jeg lå forkjøla i køyesengen på gjesterommet til bestemor og bestefar, og hutret og frøs mens jeg hørte på lydbok med "Mormor og de 8 ungene i skogen". Hver gang jeg tar frem Camphoratumen, kommer disse minnene tilbake igjen, og det er nesten som om jeg tas tilbake i tid, og igjen er ei lita 8-åring med et tykt lag kamfer-salve rundt nesa mi. ;)

En liten avsporing der, hehe. Jeg er et uhelbredelig vanedyr, og forkjølelses-ritualet er intet unntak. Jeg peier vanligvis drikke jukse-kakaoen fra Starbucks- eller London-kruset mitt. Det er ingenting som er så godt som rykende varm jukse-kakao, når man sitter innpakket i fleecepledd og hutrer og fryser! =)


Denne gangen har jeg imidlertid vært så liberal at jeg har byttet ut disse krusene med "Cluck" kruset mitt, - Et lysegult krus med haner og kyllinger på, som jeg fikk av mamma og pappa til påske engang. ;) Den eneste "påskepynten" jeg har fremme foreløpig. ;)


Hver eneste gang jeg blir forkjølet, får jeg sinnsykt lyst på kjøttsaus til middag. Antagelig fordi kjøttsaus er litt salt og sterkt krydret, og derfor er en av få matretter som "smaker noe som helst" når man er forkjøla, potte tett i nesa og både har nedsatt luktesans og smakssans.


Siden jeg ikke liker hverken ris eller spaghetti (!), pleier jeg å tilsette masse grønnsaker i kjøttsausen, bl.a. gulrot, paprika og masse tomat. Det er supergodt!! Hva skal man med pasta egentlig, når man har friske, saftige tomater..!?? ;)


Jeg får også lyst på pommes frites når jeg er syk, sannsynligvis fordi pommes frites`en også er salt på smak (iallfall etter at man har "dynket" den i grillkrydder!). ;)


Pizza er også veldig grei forkjølelses-mat, så lenge den er litt sterk krydret! ;)


Til kjøttsausen og pommes frites`en skal jeg alltid ha tynn bringebær-saft. Og ikke hvilken som helst bringebær-saft heller. Nei, da er det bare denne saften som gjelder..:

Verdens beste bringebær-saft fra Bjørgvin!

Innimellom små-gumler jeg også på salt chips. Jeg har aldri vært noe fan av salt chips tidligere, men de siste årene har jeg oppdaget at det er godt å knaske på chips når selv smaksløkene er forkjøla.


Stenfrie druer, både grønne og blå, er også utrolig forfriskende (spesielt om man oppbevarer dem kaldt i kjøleskapet!), og den syrlige saften føles lindrende mot den såre halsen.


Appelsiner og klemmentiner er likevel forkjølelses-frukt nr 1.. =)


Iskrem er også en av favorittene, ettersom isen er så kald at den kjennes bedøvende mot de betente slimhinnene i halsen, og lindrer den brennende svien i svelget og brystet.


Fairly Nuts, - en passende is til meg..? haha ;)


Nylig oppdaget jeg at også jordbær er utrolig god syke-mat når man er forkjølet! =)


Vanligvis har de ikke hatt noe fine jordbær i butikkene de gangene jeg har vært forkjølet, fordi jeg som oftest er forkjølet om høsten og vinteren, og da er det ikke jordbær-sesong. Det er vel også noe av grunnen til at jeg aldri har kommet på å spise jordbær når jeg er forkjølet.


Men oh my god, så godt og forfriskende! Kalde, safftige jordbær, stappfulle av vitamin C, rett fra kjøleskapet, med bittelitt sukker på.. Namm!! =)I går kom mamma og pappa på "syke-besøk". Det var veldig koslig, siden det fort blir litt ensomt og kjedelig å bare ligge der mutters alene for seg selv på sofaen og ikke orke noen verdens ting. Snille mamma og pappa hadde også vært innom butikken og kjøpt med seg litt nødproviant til "brele-jenta" si..:

Tebrød med pecan nøtter..:

Steinfrie, blå druer..:

Pose med kamferdrops..:

<3

Har dere noen "syke-meny"..??

7 kommentarer:

Lillesmurf - Kari sa...

Det var i hvert fall mye godt da selv om du ligger der syk og kjeder deg :/ God bedring søte deg <3

SV. Tusen takk Anne C og fortsatt god bedring til deg :) <3

motionocean sa...

Det er noe kjent med det der... Selv om jeg ikke spiser akkurat det samme ;) Søsters er helt slapp på soffan, så jeg håper jeg ikke blir smitta! God bedring!

Vestfoldgirl sa...

Det er så kjedelig å være syk, håper du snart blir bedre! Når jeg har en skikkelig forkjølelse/influensa da går det med MYE drops. Knasker drops døgnet rundt. Ellers drikker jeg kakao (ikke hvis jeg har mye slimhoste - da er melk fy fy!) eller sitronvann. Jeg liker også å spise saft-is, hvis jeg har det. Ellers er enkel mat som omelett eller kylling grei, og ristet brød!

Lillesmurf - Kari sa...

SV: Det stemmer at jeg har fått Doxylyn ja. Hater dette røde utslettet. Svir veldig og blir jo ikke borte. Vet du hvor lenge det varer? Virker som om du har litt peiling :)

Anne C. sa...

SV, Lillesmurf: Takk! Er nesten helt bra igjen nå. =) Ang. Doxylin, - har svart deg på bloggen din. =)

Anne C. sa...

SV, Motionocean: Ja, det er fryktelig mye forkjølelses-rusk som går nå! =S Håper du har hatt en fin påskeferie, og ikke ble smittet av søsteren din. ;)

Anne C. sa...

SV, Vestfoldgirl: Jeg drikker jukse-kakao istedenfor "vanlig" melke-kakao. Det er bare sånn hurtig-kakao hvor man blander kokende vann og kakao-pulver. Veldig godt når man har feber og er sår i halsen! =)

Saft-is ja! Det har jeg glemt å få med! ;) Jeg pleier å veksle mellom vanlig fløte-is og saft-is. Egentlig er saft-is litt bedre, siden den friske saft-smaken er mer frisk enn fløte-isen. =)