lørdag 4. februar 2012

Ice Polite


Mandag kveld dro jeg oppover til Slåtthaug igjen. Været var nydelig, - minus 2 grader og stjerneklar himmel. Banemannskapet (en av dem iallfall) var t.o.m. på plass igjen, og preppet innerfeltet så jeg fikk nydelig, blankpolert skøyte-is. =D Det ble en herlig trening, selv om jeg var småsliten i beina fra dagen før.


Etter vel 2 timers trening kom det fullt av hockey fyrer som delte seg inn i to lag for å spille hobby-kamp (dvs. det er ingen organisert trening, bare en gjeng pensjonerte semi-profesjonelle NHL-wannabees som vil leke tøffe hockey-bøller). ;))

Jeg trakk meg ut til kanten av banen, dels for å gi plass til spillerne (slik at all hocky`en foregikk på en`og samme side av banen, så jeg slapp å skate midt i mellom to pågående hobby-kamper), dels for å unngå alle puckene (det har hendt mer enn en gang at jeg har fått en susende puck under skøytejernet midt i en piruett, som har forårsaket ganske ubehagelige fall).

Jeg hadde muligens flyttet meg over i ytter-ringen om jeg kunne. Men der hadde mosjonistgruppa lengdeløpstrening (som er organisert trening, by the way, i motsetning til hockey folket på innerbanen). Jeg flyttet derfor hoppene og piruettene mine til helt yttest av den ene kroken av innerfeltet, slik at jeg ikke skulle gå i veien for hockey fyrene.

Man skulle tro at de viste litt hensyn, ettersom jeg tross alt var såpass grei og skatet helt ute på siden, og ikke midt inne på banen der de spilte. Og likevel, - når pucken fløy i min retning og gled forbi der jeg stod, kom de spurtende i full fart mot meg, som et dampende lokomotiv, uansett om jeg var midt i en piruett e.l. Det var ikke snakk om å sette ned farten, og starte spillet igjen lenger inne på banen, i trygg avstand fra meg. Nei, de fortsatte å spille rundt meg, i full fart, med krasse, aggressive bevegelser, så nærme at hvis jeg hadde stukket ut armen eller foten i piruetten, hadde jeg truffet en av dem (det er en grunn til at bruk av hockey-kølle og puck er forbudt på publikums-isen i ishallene!).

Til slutt skjedde det som jeg fryktet ville skje tilslutt; Jeg ble nedkjørt. Jeg var på vei inn i en piruett, glidende i bue bakover på høyre innerskjær. Jeg hadde hodet dreid mot venstre, slik at jeg kunne se litt bak meg. Da så jeg plutselig i sideblikket mitt at en hockeyfyr brått begynte å skate bakover i full fart, uten å se seg over skulderen. Det skjedde så fort at selv om jeg så ham komme, hadde jeg ikke sjangs til å "hoppe" unna. Hockey fyren dundret inn i meg, og slo meg rett ned i isen. "Gikk det bra?" spurte han, litt småengstelig. Da han fikk bekreftelse på at han ikke hadde slått meg i koma og ikke trengte å tilkalle ambulanse, kom plutslig hockey-arrogansen tilbake for fullt, og han presterte å si noe så "genialt" som: "Ja, det måtte jo skje før eller senere". (!). Hah! Typisk hockey folk å legge skylden over på den andre, selv om det er dem selv som gang på gang bryter "vikeplikten" og ikke ser seg ordentlig for!! Det er ikke bare ekstremt uhøflig, det er brudd på alle uskrevne, (selvskrevne) og underforståtte høflighets-regler på isen!!

Jeg har sterk mistanke om at det er nettopp denne oppførselen til visse hockey spillere, som gjør at det for tiden er svært så tynt med publikum på kveldstid. Det var en god del folk på innerbanen før. Da hadde jeg selskap av mange skøyte-glade helt til klokka ti om kvelden. Men det har i skremmende lang tid nå så og si vært helt tomt for folk fra 7-8 om kvelden (omtrent på den tiden når hockey folkene ankommer banen). Jeg må desverre si at jeg er ikke særlig overrasket. Ikke om disse hockey fyrene holder på sånn når andre folk skøyter på innerbanen, som de gjør når jeg er der. Jeg har i det minste lært meg fall-teknikk og bråstopp, noe de fleste andre tilfeldige besøkende ikke har (tenker spesielt på barn og unge som aldri har stått på skøyter før). Jeg kan bare forestille meg hvor skremmende det egentlig da må fortone seg for en liten gutt eller jente, å kræsje og bli nedkjørt av et hensynsløst, aggressivt, stort hockey-beist.. =S Jeg synes overhodet ikke det er rart at innerbanen på Slåtthaug omtrent ikke har besøkende de siste par timene før stengetid!! (Utenom hockey folkene da selvfølgelig..).. :-/

Banen har åpent for publikum til ti om kvelden. Med "publikum" menes både lengdeløpere, hockey spillere, kunstløpere, og helt "vanlige" skøyte-entusiaster, - både jenter og gutter, småbarn, unge, voksne, og eldre. Jeg forventer på ingen måte å ha hele banen for meg selv. Andre må selvfølgelig få bruke den, uansett om det er "proffe" hockeyspillere, eller små barn som tar sine første skøytesteg og lærer seg å skate for første gang. Man skulle tro at hockey spillere viste like mye generøsitet tilbake. At de viste et minimum av hensyn til andre som tilfeldigvis måtte befinne seg på isen sammen med dem (rett skal være rett, - det finnes enkelte hockey spillere som har lært seg gode manerer. Men skremmende mange av dem synes å dyrke hockey-(u)kulturen sitt bølle-stempel. Mange av dem gjør f.eks. et stoort nummer av å skate fortest og tettest opp til oss kunstløpere (evt bråbremse 2 cm ifra) når vi er midt i piruetter e.l, ene og alene med det formål å få oss til å falle. Hvor kommer alle disse umodne "mennene" fra..??).

Kunstløpere kan til tider være små-bitchy ice queens (meg selv inkludert, hehe), men vi er nå i det minste oppdratt eller opplært til å vise hensyn til andre på isen, hvilket innebærer f.eks. å se seg for "over skuldrene" når man går bakover (både på linje og i bue/sving). Man prøver så langt som råd er å ikke gå i veien for andre (ser man f.eks. at en løper er på vei inn i et hopp eller piruett, lar man denne løperen få forkjørsrett). Selv om det riktignok finnes en del kunstløp divaer der ute, som mener de er berettiget hele isflaten for seg selv, og at alle andre må innfinne seg etter deres ønsker og behov, er de fleste kunstløpere flinke til å (for)dele plassen på isen. Selv om vi enkelte ganger irriterer oss grønn over at det er så stappfullt med folk på helge-isen at det nesten ikke er mulig å gjøre noe som helst, deler man som regel med et smil på is-flekken man har til rådighet.

Dette er noe hockey folket tydeligvis aldri har lært seg (eller de bare velger å fullstendig ignorere det, som de steinalder-apene de er). De flyr over hele isen og herper opp hver minste lille flekk. De suser i "100 km/t" med høy kølle-føring (dvs. de skater så fort de bare klarer, med hockeykølla i bryst høyde, noe som potensielt kan føre til stygge ulykker). De bråsnur og skater hurtig bakover, uten å se seg over skulderen om det befinner seg noen bak dem i den retningen de skøyter i. Og de bryr seg overhodet ikke om det er andre folk på isen, det være seg andre voksne, små-barn eller kunstløpere.

Det har antageligvis heller ikke streifet hockey-spillerne at andre skøyte-entusiaster ikke skater med samme grad av beskyttelses-utstyr som dem selv. De fleste "vanlige" folk nøyer seg med gnagsårplaster eller en boblebukse som forhåpentligvis kan "myke opp" en eventuell trynings i isen. Men mannen-i-gata beskyttelsen kan ikke på noen måter sammenliknes med beskyttelses-utstyret som hockey fyrene bruker (hockey fyrene er jo polstret så godt at om man hadde sluppet dem i fritt fall fra 5. etasje, hadde de bare boinket opp og ned som en gedigen sprettball, uten å få en eneste skramme). Hockey folket tenker ikke over at samme fall for en person uten like mye beskyttelse som dem selv, kan bli svært så smertefullt, der man i verste fall kan bli kritisk skadet (og ja, jeg snakker om fall på isen, og ikke et luftsvev fra 5. etasje. ;) ..). Hockey fyrene har tann-beskyttelse, hjelm og diverse leggbeskyttere, knebeskyttere, albuebeskyttere osv, og vil på langt nær merke samme fall på kroppen som den stakkars overkjørte gutten med gnagsårplastrene sine. Hockey gutta er godt beskyttet mot mer eller mindre alvorlige skader, mens den "vanlige mannen på isen" er utsatt både for blåmerker og dype kutt (forårsaket av sylskarpe skøytejern), i verste fall utslåtte tenner, stygge brudd eller hjernerystelse (spesielt i nærvær av hockey fyrer som skater og spiller aggressivt!).

Jeg har svært ofte vært vitne til ganske stygge overkjøringer og kræsj mellom hockey spillere og "vanlige" skøyte-glade, alle pga. ignorert "vikeplikt" og fraværende høflighet fra hockey spillere sin side.. Med overkjøring mener jeg at den "fornærmede" parten ser seg for, mens hockey spilleren (uten å se seg for selvfølgelig) bare kjører på alt han klarer, og plutselig barebraaaser inn i den andre personen og regelrett kjører person ned. Jeg synes det er trist at hockeyspilleres mangel på "is-kultur" ødelegger skøyte-morro` en for mange andre. Man skulle tro at evolusjonen og utviklingen var kommet litt lenger..


..men den gang ei.. ;))Man kan jo alltids håpe..

Det overordnede mål bør uansett være gjensidig høflighet og respekt for "kjørereglene" på isen, slik at publikumstilbudet virkelig blir et publikumstilbud, - for hele publikums-spekteret, og ikke bare dem som "knuffer" mest og tar seg til rette på andres bekostning.Are you a polite skater..?

<3

11 kommentarer:

Vestfoldgirl sa...

Så utrolig irriterende. Det kan jo ende med skikkelige skader en eller annen gang, om ikke på deg, så på andre barn f.eks. Det er vel en viss type fyrer som spiller hockey, de har vel ikke så mye empati kanskje! Men det burde være noen lover for når de har lov til å bruke banen!

Hanne sa...

Det er viktige ting du nevner her. Jeg er en av de som faktisk ikke tør prøve på så mye nye aktiviteter nettopp fordi det blir for voldsomt med de som allerede "kan alt". Var i slalombakken en gang, og fikk rett og slett helt panikk på grunn va alle som SUSTE forbi på alle bauer og kanter. Greit at DE har kontrollen, men det nytter ikke å holde på sånn. Det blir som motorsyklister som kjører sikksakk mellom biler på motorveien. Grøss..

Håper du får noen fine skateturer med mer plass, og at du ikke er for mørbanket etter kræsjet!
(Jeg hadde nok klikka i vinkel etter den kommentaren fra hockeyfyren)

Marit sa...

Tror jeg er høflig i en slim setting altså. Føler jeg er det til vanlig. De som ikke er det, er sikkert ikke det til vanlig heller..

motionocean sa...

Patetisk, de kan jo tenke litt da... Det er så syyykt lenge siden jeg gikk på skøyter, men jeg er da som regel høflig i det meste!! :))

Anne C. sa...

SV, Vestfoldgirl: Ja, det er vel bare et tidsspørsmål før det skjer en mer alvorlig ulykke. :-/ Det har vært flere tilfeller der hockey spillere har kræsjet med mindre barn også, men dette var ikke under hobby-kamper på banen, bare hockey spillere som skøytet vanlig rundt med kølle og puck. Men likevel.. Mange av dem er i overkant uforsiktige synes jeg, og lite flinke til å ta hensyn til de andre som er på banen..

Det er ingen regler for bane--inndeling i publikumstiden. Da har "alle" typer skøyte-folk adgang, så lenge de betaler inngangsbillett.

Anne C. sa...

Sv, Hanne: Ja, når t.o.m. jeg (som er vandt til masse tryningser på isen) synes det er litt ekkelt når de braser rundt utpå der, skjønner jeg utrolig godt at små og store som aldri har stått på skøyter før, ikke tør benytte inner-feltet på kveldstid etter at hockey folkene har innvadert banen! =S

Jeg prøver så langt det går å unngå å skate så sent på kvelden, men det er ikke alltid like enkelt når jeg er på labben til 16-17 nesten hver eneste dag. :-/ Så jeg må velge: Enten "risiko-for-å-bli-pælmet-veggimellom-av-en-hockeyfyr"-skating, eller INGEN skating.. Jeg velger såklart det første (det minste av to onder), hehe.. ;)

Anne C. sa...

SV, Marit: Hmm, ja jeg har en mistanke om at en del hockey gutter er av den typen som er uhøflige generelt; f.eks. sniker i kassakøen på matbutikken, dulter borti en på gaten, eller kommer med dustete slengbemerkninger. Men det finnes noen snille hockey fyrer også heldigvis (selv om de antagelig er i kraftig mindretall). ;)

Anne C. sa...

SV, Motionocean: En` ting er om små hockey gutter bølle-skater litt. Men det blir noe helt annet når godt voksne mannfolk skøyter aggressivt på den måten. Tror det flere enn meg som synes det vil være ubehagelig å bli pælmet av et 90 kilos hockey monster, som kommer brasende i 90 km/t.. =S

Lillesmurf - Kari sa...

Så irriterende :/ Og det er så synd at de "drevne" skal ødelegge :/

SV: Jeg swapper bokstaver da.. Så da er jeg i såfall en liten jukser ;) hehehee.... Men jeg slår aldri opp i ordbok og har heller ingen tilleggsapp. Det er i mine øyne helt bortkastet. Da skjønner jeg ikke at man spiller :P

Hilde sa...

Au, håper det gikk bra!

SV: Ja, det er veldig godt! Vi skal ha det en dag denne uken også! Med mer pesto:)
Jeg tenkte jeg skulle prøve å ta de litt i pannen først, faktisk! Selvom det er veldig lettvint å bare sette de i ovnen:)
Håper du har en fin dag!

Anne C. sa...

SV, Hilde: Ja, både fingre og tær er foreløpig like hele, hehe ;) Jeg har aldri prøvd med pesto før. Høres ut som en spennende kombinasjon. Jeg får prøve det neste gang! Ja, var det jeg tenkte også, - mye mer lettvindt å bare "pjåte" kyllingen inni ovnen, enn å stå over stekepannen og "vokte" over dem og snu dem hvert 2. minutt. ;))