mandag 16. desember 2013

Jul på Apoteket


Jaja, nå er det altså blitt jul og "høytid" på apotekene rundtom.. 

"Og hva menes med det..?"  spør du..(??)

Åh joda..

I disse juletider går det i ett hele dagen, - vi flyr frem og tilbake, surrer hit og dit, og snurrer sikkert også om oss selv fra tid til annen. I juletiden synes jeg apoteket til forveksling likner ei gedigen maurtue, hvor alle fyker om hverandre, så det nesten er et under at vi ikke kolliderer, alle sammen. ;)

I denne "høytiden" skal plutselig alle inn og hamstre medisiner samtidig. En del med frikort får litt "Narvestad-tendenser" og skal på død og liv skal hamstre med seg alt de overhodet klarer. Og når de da får beskjed om at de ikke kan hente ut for et helt år på blå-resepten på frikortet sitt (og at evt. neste 3-måneders rasjon kommer på neste egenandelsperiode over nyttår, hvor frikortet ikke gjelder, og de da må betale egenandel likevel), - ja da blir veldig mange fornærmet, snurt og små-furten, og noen beint frem kjempesure og fly forbannet

Så det er neimen ikke reint lite kjefting og små-krangling vi får midt i fleisen mer eller mindre konstant om dagene! Det er da ikke vi på apoteket som har laget de fordømte refusjons-reglene.. Og likevel, - det er likevel vi som får all kjeften! 

Oppå det igjen er det alle de som syter og klager over den lange ventetiden og køen. Er det apoteket sin feil at plutselig alle skal hente ut medisinene sine samtidig..? Hva tror de egentlig at vi driver med der i resepturen..  Står vi bare der og har "høneklubb", hvor vi henger over pc`ene, skravler, drikker kaffe og spiser kake?? Nei!! Vi jobber faktisk så fort vi overhodet kan (til tross for veldig trege pc`er,  treg programvare osv, som nesten gjør oss gal av frustrasjon). Og vi er ikke Mc Donalds. Selv om e-resept nå er innført, betyr det likevel ikke at straks du oppgir fødselsnummeret ditt, kommer alle medisinene dine seilende ned på disken, ready to go, og det bare er å dra bankkortet og "vips, så var det gjort!". 

Og når vi bruker lang tid, er det ikke fordi super-size me menyen skal ha 3 burgere og dobbelt lag med ost og bacon.. Nei, da er det som oftest pga at det er laaange resepter med maaange medisiner (der det faktisk tar en del tid å få reseptene ned på pc`ene fra databasene, pga vanvittig trege pc`er og programvare). I tillegg må vi som oftest rette på alle etikettene (som ikke er fullstendig utfylt av legen), registrere riktig vare-nr ved pakningsbytte osv. Alt dette tar ekstra tid

Køen vokser også veldig raskt når det er problemer med reseptene, f.eks. at legen ikke har fyllt inn alle opplysningene korrekt, angitt feil styrke, dosering, refusjonskode e.l,  eller at to eller flere legemidler påvirker hverandre i en slik grad at man blir nødt til å kontakte legen (og dette er ikke gjort på 1-2-3.. for disse legene, særlig sykehuslegene, kan faktisk være ganske vrien å få tak i..!!). 

Og jeg sier det igjen. Vi er ikke Mc Donalds, eller en matvare butikk, der varene bare scannes igjennom og seiler ned i handleposene. For kundene ser det kanskje ut som om vi bare går der og vrøvler bak om diskene, men vi er som oftest midt oppi et dilemma, eller et problem som må løses, der og da

Og ja, - kommer det en kunde med et spedbarn som skal ha medisin, - så tar jeg meg ekstra tid og dobbeltsjekker styrke og dosering. Kommer det en kunde som aldri har brukt en diskus eller aerosol spray før, så tar jeg meg tid til å demonstrere den. Selv om det er 16 stykker i kø, som har ventet i over 20 minutter. 

Vil kundene helst ta en u-sving i reseptur-disken og få medisinene sine flygende rett ned i handleposene sine på "2 sekunder" uten noen som helst form for kontroll, informasjon eller veiledning, eller ønsker de å få utlevert medisiner hvor det faktisk er brukt god nok tid til å kontrollere at kunden får riktig medisin, styrke, dosering, at de vet hvordan medisinen skal brukes osv..? Ja, denne juletiden kan nok være ganske frustrerende og utfordende for alle og enhver. I disse dager er det så travelt at vi farmasøytene hverken har tid til ordentlig lunsj, "arbeids-lunsj" (= "farmasøyt-lunsj") eller toalett-pause. Jeg har mer enn en gang gått rundt og holdt meg (med det resultat at jeg pådro meg urinveisinfeksjon), mens jeg kjente på sulten som reiv og kneip meg i magehuset, med dundrende hodepine oppå det hele, hånd i hånd med lys- og lydskyhet. 

I 7-8 arbeidstimer gikk jeg slik, uten lunsj og do-pause, med skikkelig skallebank. Jeg fløy som en virvelvind og hoppet som en jojo, hvor jeg ekspederte kjeftende og klagende kunder,  mens jeg stille tryglet om tisse-pause, Dolly pizza, Ibux, Paracet og Imigran. På et tidspunkt var det så ille at jeg i hodet mitt forestilte meg at jeg åpnet Ibux-boksen til en kunde og bare forsynte meg, for deretter å åpne Tena Lady pakken hennes og smekke på meg ei bleie, bare så hodet mitt kunne få fred og blæren min få tømt seg.. ;))

Under disse forholdene skal man altså kontrollere og ekspedere resepter (med alt det innebærer), og det helst i en forrykende fart, mens man blir kjeftet på og nedrent med alle slags klager.. Er det da så rart at hodet på et tidspunkt ikke klarer å fungere like opptimalt, og at "ting da tar litt lengre tid"..?? ;)

Til sist må det nevnes at det heldigvis er mange kunder som er høflige, blide og hyggelige også! Det hjelper veldig på og er en god buffer mot all kjeften vi mottar ellers! ;) Når en kunde smiler og ønsker oss god jul, eller takker for god hjelp og er takknemmlig for at vi tok oss tid til ham/henne, så varmer det godt i apotek-hjertene våre nå i en travel førjulstid! =) 

4 kommentarer:

Hanne sa...

Stønn!! Du får sagt det..

Jeg har heldigvis fri i dag (!!), før jeg skal "jobbe jula inn" (tors-fre-lør-søn-man-tirs)..puh..

Senk skuldrene, og husk nå for all del å ta vare på deg selv, for uten mat, drikke og dopause duger farmasøyten ikke ;)

vestfoldgirl sa...

Uff så mange idioter. Jeg har selv stått i butikk så jeg vet hvor irriterende mange mennesker kan være. Jeg har opplevd selv at det tar tid på apoteket, men da venter man høflig og hva er vitsen med å kjefte på de bak disken liksom! Du får tenke at det er ikke personlig, det er bare teite folk - og gå på do!! Det er ikke sunt å holde seg så lenge, og kundene dør ikke av å vente fem ekstra minutter!! Håper du har hatt en strålende og deilig jul :)

Anne C. sa...


SV, Hanne: Litt av en turnus du hadde der ja! :-S Jeg jobbet sent lille julaften, + julemorgenen (fikk ikke sett Askepott, snuufs!), men hadde så fri 2 dager, jobbe 2 dager, fri 2 dager osv, så romjulen ble heldigvis litt roligere enn ellers.. Og så slapp jeg å jobbe nyttårsaftenen.. ;) Det er jo den verste jobb-dagen for oss på apoteket, med alle kranglefantene som skal hamstre på frikortet sitt før klokken slåt midnatt og rakettene smeller.. hehe.. ;)

Anne C. sa...


SV, Vestfoldgirl: Takk for det :) Håper du har hatt en kjempefin jul du også. =)

Ja, der er helt merkelig hvordan enkelte folk kan være så uhøflig.. Tviler på de oppfører seg likedann i andre butikker (iallfall SÅÅ ille), men det er akkurat som om enkelte mister alle hemninger straks de setter føttene sine innenfor apotek-lokalet! ;) Det er nesten så det skulle vært forsket på, dette her! hihi ;)